Anadirsitio
Image default
Architecture

Oppervlakteruwheid

Oppervlakteruwheid heeft alles te maken met de omvang van oneffenheden die voorkomt op een oppervlakte. Ruwheid komt voor op alle oppervlakte en in het verlengde hiervan kan er gesteld worden dat hoe lager de ruwheid hoe gladder de oppervlakte zal zijn. Voor het meten van de oppervlakteruwheid wordt er gebruikt gemaakt van verschillende soorten componenten. De gemiddelde ruwheid ‘RA’ en de gemiddelde ruwdiepte ‘Rz’ behoren tot de eenheden die een duidelijk beeld van oppervlakteruwheid weergeeft. Bij het aanschaffen van een meter die de oppervlakteruwheid weergeeft, is het verstandig om zeker te kijken naar welke eenheid je wilt gaan meten.

Gladde en niet gladde producten

Bij het vervaardigingsproces van bepaalde producten is het enorm belangrijk om te kijken naar de oneffenheden op de oppervlaktes. Deze producten worden ook wel gladde producten genoemd. Een spiegel is het juiste voorbeeld van een glad product en dient een heel lage oppervlakteruwheid te hebben. Om precies na te gaan als een spiegel een hoge of lage mate van oppervlakteruwheid bevat wordt er gebruikt gemaakt van een ruwheidsmeter. Aan de andere kant heb je ook producten die juist niet te glad moeten zijn, maar juist het tegenovergestelde. Denk maar aan anti slip tegels die een bepaalde ruwheid moet hebben om ervoor te zorgen dat je niet uitglijdt wanneer de vloer nat wordt. In dat geval komt een ruwheidsmeter ook goed van te pas en zal precies kunnen weergeven als de anti slip tegels wel of niet glad is. Ruwheid van een oppervlakte verschilt dus van eindproduct tot eindproduct.

Belangrijkheid van een ruwheidsmeter

Een spiegel en een tegel zijn maar twee producten waar er sprake van oppervlakteruwheid. Maar er zijn nog meer producten die er baat bij hebben dat een oppervlakteruwheid zo laag of hoog mogelijk is. Auto machines hebben bijvoorbeeld lagers die ervoor zorgen dat de machine in goede staat is. Die lagers dienen glad te zijn om fricties te voorkomen. Wanneer er fricties ontstaan kan dat vervelende gevolgen hebben voor de machine. Het hangt er helemaal van af wat voor soort product er vervaardigt wordt. Wat het doel ook mag zijn, het uitgangspunt van meten is weten dient altijd gehanteerd te worden bij het vervaardigingsproces van een eindproduct. De beste manier om in te spelen hierin is om een goede en betrouwbare ruwheidsmeter aan te schaffen. Met de juiste tools is het halve werk al gedaan en kan er een aanvang gemaakt worden met het produceren om een winstoogmerk.

http://vangeenen.nl/rvs-slijpen/