Anadirsitio
Image default
Architecture

Gordijnstoffen, wij helpen je op weg!

Gordijnstoffen, wat een breed begrip vind je niet? Ik kan mij goed voorstellen dat je niet zo goed weet wat er allemaal onder ‘’gordijnstoffen’’ valt en wat er mee bedoeld wordt. Er zijn namelijk tegenwoordig zoveel soorten gordijnstoffen, je kan het allemaal zo gek niet bedenken.

Wordt er transparantie mee bedoeld? Worden er de verschillende kleuren/ werkjes mee bedoeld, of hebben we het bijvoorbeeld over de verschillende soorten eigenschappen van de gordijnstoffen?

 

Transparantie

Als we het hebben over de transparantie van gordijnstoffen, kun je deze onderverdelen in 4 soorten. Denk aan inbetweens/ vitrages bijvoorbeeld. Dit zijn transparante gordijnstoffen. Hiermee wordt bedoeld dat je door de gordijnen heen kunt kijken naar buiten, maar van buiten minder goed naar binnen. Met transparante gordijnen kun je heel mooi en gemakkelijk het daglicht filteren. Ook vallen lichtdoorlatende gordijnen hieronder. Deze gordijnen staan erom bekend dat de gordijnen wel het licht doorlaten, maar dat je er zelf niet doorheen kunt kijken. 

Ook vallen lichtdichte en verduisterende gordijnstoffen hieronder, ook wel black-out en dim-out genoemd. Deze hebben de functie het licht en de zon buiten te houden, en dus de kamers donker te houden. Vaak zijn dit stoffen die toegepast worden in slaapkamers en e.v.t. kinderkamers. Ook werken vooral de lichtdichte stoffen vaak isolerend, dus houden ze indien gesloten de kamer koel ‘s Zomers.

 

Dessin

Omdat de term gordijnstoffen zo breed is zou je ook nog kunnen denken aan effen gordijnstoffen, of juist gordijnstoffen met een print of patroon. Ook hierin zijn namelijk zoveel soorten. Effen gordijnstoffen zijn lekker simpel, maar zeker niet saai en gemakkelijk toe te passen in ieder interieur. Ook hierin is er weer keuze uit zoveel verschillende kleuren.

Gordijnen met prints en patronen zijn daarentegen soms wat lastiger toe te passen. Vaak zitten er in de print meerdere kleuren, en komen deze wat drukker over. Gordijnen met patronen hebben vaak een soort werkje in de stof geweven, en prints zijn als het ware op de stof gedrukt. Als mensen hiervoor kiezen is het vaak de kunst om de rest van het interieur wat neutraler te houden, zodat het geheel niet chaotisch zal worden.

Heb je het over soorten stof, dan kun je ook nog een heel rijtje af gaan. In de zomer zie je bijvoorbeeld vaak linnen. Lekker luchtig, en een prachtig, natuur product. Kies je voor meer volume en luxe? Denk dan eens aan bijvoorbeeld velours gordijnen, welke ook vaak in de winter worden toegepast. Ook deze soorten stof, vallen onder de term ‘’gordijnstoffen’’.

 

Eigenschappen

Niet te vergeten, wellicht nog wel een van de belangrijkste, namelijk eigenschappen. Eigenschappen kunnen voor de een belangrijker zijn als voor de ander. Ook dit kun je weer onderverdelen in soorten. Denk hierbij onder andere aan brandvertragend, zon – en warmte werend, akoestisch en tegenwoordig een up coming eigenschap, namelijk duurzaam. Onder duurzame gordijnen vallen bijvoorbeeld de Oekotex gecertificeerde gordijnen. 

Weet wat je zoekt

Kortom, gordijnstoffen kun je in vele verschillende kleinere termen onderverdelen. Het is daarom wel belangrijk om te weten waar je precies naar op zoek bent, voordat je gordijnen wil kopen. Heb je dit voor jezelf op een rijtje gezet? Dan kun je nu jouw gordijnen bij een winkel kopen, of jouw gordijnen online bestellen.