Het rijpen van sigaren in uw humidor

Anadirsitio

Het bewaren van aangekochte sigaren in uw humidor

De humidor vullen met sigaren die u wilt laten rijpen is een opkomende trend overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daarom kijken veel liefhebbers bij aanschaf van een kistje allereerst naar de datum onderaan de kist ter controle van de datum van productie. De grootste liefhebbers onder de sigaren aficionado’s weten dat de smaak en het aroma net als bij de betere wijnen beïnvloed worden door de factor tijd en onder welke omstandigheden deze bewaard worden.

Het binnengoed, omblad en dekblad die de smaak en de aroma’s van de melange bepalen evolueren geleidelijk aan. De ammoniak zal verdreven moeten worden uit de te jonge sigaren. De smaken evolueren enkel juist indien op de juiste manier bewaard.

Het proces van een goede sigaar begint al op de tafel van de sigarenroller, de torcedor. Zodra alle bladeren voor de eerste keer samengevoegd worden start het geheel. De bladeren van de tabaksplant worden bevochtigd zodat ze soepeler kunnen worden gemaakt. Dat is het moment dat de laatste fermentatie van start gaat. De reeds omwikkelde Habano sigaren gaan dan rusten in een rustruimte, ook wel Escaparate genoemd. Vervolgens krijgen de sigaren een bandje en worden deze in kistjes geplaatst, wordt de kist verzegeld en de maand en het jaartal van productie op de kisten gedrukt. Dat is het moment vanaf wanneer de leeftijd, ook wel ‘vintage’ genoemd, gemeten gaat worden.

De sigaren zullen gedurende de gehele periode dat deze juist bewaard worden evolueren qua smaak- en rookbeleving. De laatste sporen van de proccesen die de verschillende tabaksbladeren ondergaan hebben zullen een kenmerkende smaak geven aan de longfillers en aanwezig blijven in de sigaren. De sigaren in de kistjes kunnen als gerijpte Habanos beschouwd worden, behalve dat we dan spreken over de rijping van de tabaksbladeren. Een ‘vintage’ Habanos sigaar gekeken naar de datum onderaan de kist start met rijpen vanaf dat moment.

Optimale omstandigheden voor het rijpingsproces in de humidor

Om een Habanos sigaar zijn ultieme smaakprofiel te laten houden en om deze van nog mooiere ronde en evenwichtige smaken te voorzien is het belangrijk aan een aantal eisen te voldoen. De smaken en aroma’s willen we versterken. Om de vermijden dat alle aroma’s verdwijnen bij uitdroging is een constante temperatuur en goede luchtvochtigheid belangrijk. Er zijn een aantal eisen welke moeten worden ingewilligd om Habanos sigaren juist te laten rijpen:

Habanos sigaren dienen in de sigarenkist te worden bewaard op een temperatuur tussen de 16 graden Celcius en 20 graden Celcius met een relatieve luchtvochtigheid tussen de 65 % en maximaal 75 %. Wij geven als specialist de voorkeur aan de rijping van sigaren om 70 %.

De humidor, humidor kabinet of walk-in-humidor dient zo nu en dan van verse zuurstof te worden voorzien. Daardoor kunnen muffe, onaangename en ammoniak aroma’s verdreven worden.

Het concept met het rijpen van sigaren in een humidor

Op dit moment is er geen duidelijke theorie over de duur van een rijpingsproces daar elke sigaar anders is. Ook is er geen theorie over hoelang minstens gewacht dient te worden om een Habanos sigaar te degusteren als zijnde een ‘vintage’ Habanos sigaar. Een enkeling vindt dat de sigaar al na 5 jaar de voordelen van de rijping in zich heeft. Wij als specialist, verkopen vaak een humidor kabinet omdat wij van mening zijn dat een rijping van een sigaar 10 jaar nodig heeft net als bij de betere wijnen, porto’s en whisky’s. In een grotere humidor heeft u veel ruimte om hele kisten te bewaren en zowel sigaren op te slaan welke u graag rookt. De nieuwe sigaren kunt u ook apart bewaren in een losse presentatielade zodat deze tot rust kunnen komen in uw humidor.

Hoe smaakt een gerijpte sigaar uit een humidor?

Wat betreft dit punt is er geen theorie. Het is niet bepaald hoe een bepaalde vitola (vorm, grootte en ringmaat sigaar), merk en terroir moet evolueren gedurende een periode. Natuurlijk zijn hier heel veel artikels en boeken over geschreven. Maar tot slot blijft het belangrijkst dat elke roker persoonlijke ervaringen heeft.

Er bestaan landen met een grote traditie wat betreft het rijpen van Habanos sigaren. Zo is het in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk gewoon om een Habanos sigaar minimaal 2 jaren te laten rijpen voordat een gerookt wordt. Het was ook in het Verenigd Koninkrijk waar de Habanos importeur voor die regio in 2008 de gerijpte Habano heeft geïntroduceerd na 10 jaar in zijn vestiging te hebben gerijpt. De sigaren lagen in de juiste omstandigheden wat betreft temperatuur en luchtvochtigheid. De Habanos sigaren kregen een 2e bandje met daarom het productiejaar en de titel ‘vintage’.

U kunt uiteraard uw eigen ‘vintage’ sigaren verzameling samenstellen door ze langer te laten rijpen. Natuurlijk heeft u daarbij onze hulp nodig, wij vragen dan ook altijd naar het beschikbare budget. Wij kennen verzamelaars en liefhebbers welke een assortiment met sigaren hebben met sigaren ouder dan 50 jaar. Natuurlijk zijn er ook geregeld veilingen, waarbij gerijpte Habanos sigaren tot 1500 Dollar geveild worden. Hoeveel Habanos maximaal bewaard kunnen worden is onbekend, maar deze bewaartijd hangt af van de melange en de kwaliteit tabak welke gebruikt is bij het vervaardigen van de te rijpen Habanos sigaar.

Hoe lees ik terug in welk jaar de kist is gemaakt?

Onderaan de kisten staan de data sinds 1985. Vanaf het jaar 2000 is het gemakkelijk, het begint namelijk bij 00 voor het jaar 2000 en loopt op die manier op. Tussen 1985 en het jaar 1999 werden voor de data codes van 3 tot 4 letters gebruikt. Tussen 1985 en 1998 werd de code NIVELACUSO (overeenkomstig met de cijfers 1234567890) gebruikt. Vanaf het jaar 1998 was de coe CODIGUNETA (overeenkomstig met de cijfers 9876501234). Voor oudere Habanos sigaren en kistjes zult u de hulp moeten inroepen van onze specialisten welke zullen overleggen met de importeur. Er zal dan gekeken moeten worden naar de zegels en stickers op de kisten met sigaren. Het zal een hele uitdaging zijn om alles te ontcijferen, maar indien wij een sigaar met u mogen mee roken is dat voor ons geen probleem. Wij hopen voor u dat u de kisten goed heeft bewaard in een humidor kabinet met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid.